5 anledningar till att välja Norge i stället för Alperna i vinter

Det börjar bli dags för den säsong alla skidälskare älskar – vintern. Det är därför läge att välja vart man ska boka in sin skidresa och vilken destination man ska välja. Här är fem klockrena anledningar till varför du borde välja Norge framför Alperna i vinter.

Redo att börja planera in vintersemestern? Hela Norge är fullt med fantastiska skidorter. Hitta favoriten och boka din resa på Visit Norways hemsida genom att klicka här!

1. Bättre för familjen

FOTO: Skeikampen
Många norska skidorter har storsatsat för att kunna erbjuda familjer en vintersemester i absolut toppklass. Skeikampen, norr om Lillehammer, har exempelvis tillägnat hela 3000 kvadratmeter åt de minsta. Barnfamiljer som söker fin skidåkning för både stora och små och som gärna bor i mysiga stugor eller lägenheter nära till backen väljer i stor utsträckning Norge.

2. Närmare Sverige

FOTO: Visit Norway
Att flyga ner till alperna kan vara både ett krångligt och dyrt projekt, speciellt om man är en hel familj som ska ut resa. Norge finns på betydligt mer bekvämt avstånd. För människor boende i västra Sverige ligger faktiskt de bästa norska anläggningarna närmare eller lika nära anläggningarna i Sälen, Idre och Åre.

3. Billigare

FOTO: Visit Norway
Många är de som kan vittna om att en skidsemester kan svida på kontot, speciellt om man är en barnfamilj som ska ge sig ut i backarna. En resa till alperna med flyg, boende, liftkort och allt annat som behövs kan sticka iväg – rejält. I de norska orterna är det väldigt vanligt att paketerbjudanden inkluderar liftkort och du behöver inte heller flyga hit tack vare det korta avståndet från Sverige. Ett annat tips är att hålla utkik efter fyndpriser under de traditionella sportlovsveckorna i Sverige, vecka 7 eller 9, då de svenska fjällen trissar upp sina priser ordentligt. I Norge är det inte semester dessa veckor varför prisläget är relativt lågt.

4. Kombinera skidor med storstadsliv

FOTO: Shutterstock
Gillar man att susa ner för skidbacken men samtidigt vill ha nära till storstadspulsen med allt vad den kan erbjuda i form av restauranger, shopping och kultur är norska Norefjell ett klockrent val. Skidorten ligger bara 90 minuter från Oslo och har en skidanläggning i absolut världsklass. I de norska skidorterna slipper du ofta den värsta trängseln som är svår att komma från i de större europeiska skidorterna.

5. Närheten till storslagen natur

FOTO: Fjord Norge/Stranda
Efter några dagar i backen kan det vara skönt att testa på något annat och få lite välbehövligt lugn i naturen. Norge kan erbjuda miljöer som är svåra att hitta någon annanstans i världen, inklusive i de europeiska alperna. I Ski Fjord Norge kan du exempelvis uppleva fenomenal offpiståkning bland de storslagna fjordarna och många av skidorterna erbjuder också åkning på längden, äventyr med hundspann eller en möjlighet att vila kroppen i ett lugnt och mysigt spa.

Så tar du dig på bästa sätt till vinter-Norge

* Från Göteborg och Jönköping tar du dig enklast till vinter-Norge med bil via E6 eller så tar du tåget via Oslo.

* Från Karlstad, Örebro och Stockholm är det också lätt att ta sig hit med bil via E18 eller riksvägarna 61 och 71. Kommer du längre norrifrån tar E14 via Trondheim eller riksväg 84 via Røros.

* Till Stranda och destinationerna i Fjord Norge tar du dig enklast med flyg till Ålesund, sedan vidare till backen med hyrbil eller buss.

* Om du vill kan du ta tåget till vinter-Norge, det är både prisvärt och bekvämt. I Geilo t ex, ligger tågstationen mitt i byn.

Redo att börja planera in vintersemestern? Hela Norge är fullt med fantastiska skidorter. Hitta favoriten och boka din resa på Visit Norways hemsida genom att klicka här!

FOTO: Visit Norway