5 klassiska svenska skidguld genom tiderna

Skidsporten, såväl på längden som utför, är djupt förankrad i den nordiska folksjälen. Årliga tävlingar som Vasaloppet i Sverige och femmilen i Holmenkollen i Norge drar tusentals åskådare såväl framför tv-apparaterna som på plats längs spåren.

Sugen på att sätta på dig skidorna och njuta av riktigt bra åkning? I Norge finns mängder av skidorter med åkning såväl på längden som utför. Läs mer här! (Annons från Visit Norway)

Konkurrensen mellan de svenska, norska och i viss mån finska åkarna är alltid en oerhört nervkittlande historia för alla som ser på från sidan. Vissa lopp blir av naturliga anledning mer klassiska än andra. Här kommer därför fem av de mest minnesvärda guldloppen – sett med svenska ögon.

1. Pernilla Wiberg vinner OS-guld i Lillehammer 1994

Vinterspelen i norska Lillehammer hade inte varit någon större succé för svensk del. Men efter sista slalomåket i kombinationen ledde Pernilla Wiberg och nu höll hela Sverige andan, inklusive kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som givetvis följe spelen på plats i Norge. Skulle ”Pillan” fixa Sveriges första guld?

2. Torgny Mogrens VM-guld i Falun 1993

Skid-VM 1993 anordnades i Falun och Sverige var laddat – nu skulle vi visa norrmännen vilka som är bäst i Norden på skidor. Resultatet blev dock precis tvärtom. Norge tokdominerade VM-spelen och sopade totalt hem totalt 14 medaljer. Men på VM-spelens sista dag, vid den klassiska 5-milen, skulle det äntligen vända när Torgny Mogren inför tusentals jublande åskådare på Lugnet i Falun vann Sveriges enda VM-guld.

3. Svenska damernas OS-guld i Sotji 2014

Det svenska damstafettlaget vid OS i Sotji hade gjort ett bra lopp men dessvärre tappat på den näst sista sträckan. När Anna Haag då lämnade över till Charlotte Kalla var svenskorna hela 20 sekunder efter och guldchanserna tycktes försvunna. Då inledde Kalla sin show. Med målmedveten och envis åkning tog hon in sekund på sekund och när de nådde skidstadion för upploppet var hon ikapp tätduon.

4. Johan Olssons VM-guld i Val di Fiemme 2013

VM:s sista lopp är traditionsenligt alltid 5-milen. När loppet skulle köras vid tävlingarna i Val di Fiemme 2013 hade de svenska herrarna dittills radat upp silvermedaljer. Förväntningarna inför den avslutande femmilen var dock inte speciellt höga. Sverige hade inte vunnit ett guld på 20 år på distansen. Men en herre vid namn Johan Olsson var inte intresserad av historia – han såg bara framåt.

5. Sprintstafettguldet vid OS i Turin 2006

Stafetterna i sprint vid de olympiska spelen i Turin 2006 skulle kolla att bli en svensk succé av sällan skådat slag. Lina Andersson och Anna Dahlberg hade precis åkt hem ett guld när det en halvtimme senare var dags för herrarna att ge sig ut i spåren. Björn Lind åkte i par med Tobias Fredriksson och fick ansvaret för den sista sträckan. Inför upploppet skulle det komma att bli en spurtuppgörelse mellan Sverige, Ryssland och den ständiga antagonisten Norge. När spurten drog igång låg Norge i förarsätet. Då börjar Björn Lind ”hoppspurta”…

Sugen på att sätta på dig skidorna och njuta av riktigt bra åkning? I Norge finns mängder av skidorter med åkning såväl på längden som utför. Läs mer här! (Annons från Visit Norway)