6 fenomenala platser alla skidälskare borde besöka

Vintersäsongen är äntligen här och vi är många som redan hunnit kasta oss ut i backe och spår. Men varför inte passa på att maximera årets säsong? Här är 6 klockrena norska skidorter som bara måste upplevas!

Är du sugen på att åka till Norge i vinter? Då kan du med fördel gå in på Visit Norways sida. Där kan man få prisförslag, läsa mer om de olika orterna och boka sin resa.

De norska skidbackarna är inte sällan såväl längre som brantare än backarna på den svenska sidan av gränsen. Därför menar många att skidåkningen här är både mer utmanande och bättre för såväl de inbitna fantasterna som för familjer som vill ta det lite lugnare.

Norge är dessutom oerhört snösäkert och för boende i västra Sverige ligger faktiskt flera av de bästa norska skidorterna närmre eller lika nära som de i de svenska fjällen. Här har vi listat sex orter som är väl värda ett besök oavsett om man vill njuta av off pist-åkning i världsklass eller i lugnt tempo glida nerför backen med familjen.

1. SKEIKAMPEN

1_skeikampenFOTO: Skeikampen
Skidparadiset Skeikampen ligger bara 35 minuter från OS-staden Lillehammer. Orten är supermodern och är ett klockrent val för i synnerhet barnfamiljer med ett över 3 000 kvadratmeter specialanpassat område för de minsta.

Förutom pister på totalt 21 kilometer finns här möjlighet att testa på terrängparken med tre parklinjer, åka skridskor eller uppleva en naturnära åktur med hundspann. Dessutom ger ett liftkort i Skeikampen dig tillgång till ytterligare fyra skidorter: Hafjell, Kvitfjell, Gålå och Sjusjøen.

LÄS MER: Upptäck allt fjällen i Skeikampen har att erbjuda nu i vinter – klicka här!

2. GEILO

2_geilo
Geilo – mitt emellan Norges två största städer Oslo och Bergen – är det perfekta valet för den som vill kombinera utförsåkning med åkning på längden. I dalen finns inte mindre än 39 backar vilket gör att det finns en backe för alla – oavsett kunskapsnivå.

Utöver detta finns mer än 55,5 mil med längdspår som tar dig genom både skog och fjällterräng och erbjuder en fantastiskt vacker naturnära upplevelse. För den riktigt äventyrslystne finns även chansen att testa på rodel i den långa och häftiga rodelbanan. Efter alla aktiviteter är det en god idé att varva ned i ett av flera högklassiga spa och wellness-center som finns i Geilo.

LÄS MER: Här kan man köpa säsongskort och hitta aktuella vintererbjudanden i Geilo!

3. NOREFJELL

3_norefjell
För den som vill kombinera storstadssemester med riktigt bra åkning är Norefjell ett smart val. Den norska skidpärlan ligger bara 90 minuters bilresa från den norska huvudstaden. Bland de 26 alpina backarna sticker nedfarten på hela 6500 meter – med en dryg kilometers fallhöjd – ut ordentligt.

Här kan du också njuta av skidsäsongen riktigt länge. Normalt är snöförhållandena riktigt goda ända fram till april. Förutom skidåkning erbjuder Norefjell en hel rad andra häftiga vinteraktiviteter som vintervandring, slädtur, hundspann och skridskor.

LÄS MER: Kolla hur mycket snö som ligger i Norefjell just nu via webbkameran här!

4. SKI FJORD NORWAY

4_skifjordFOTO: Ski Fjord Norway
Om du tycker att naturen och omgivningarna är minst lika viktiga som själva åkningen är en resa till Ski Fjord Norway verkligen att rekommendera. Ski Fjord Norway är samlingsnamnet på en rad skidorter i västra Norge som alla erbjuder åkning i toppklass i storslagna miljöer.

Med Alpepasset får du tillgång till hela nio fenomenala anläggningar. Här finns bland annat Stranda som utnämnts till Norges bästa offpistort och ibland kallas ”puderparadiset”. Med Skandinaviens största expresslift når man snabbt toppen på backen 1100 meter över havet och kan njuta av en utsikt som slår det mesta.

LÄS MER: Spana in de häftiga 9 orter som ingår i liftkortet för Ski Fjord Norway!

5. HAFJELL

5_hafjellFOTO: Hafjell
32 backar, 44 kilometer i pistlängd, 4 terrängparker och 7 backar för barnen – Hafjell har kort och gott allt för hela familjen. Vid OS i Lillehammer 1994 kördes flera lopp i just Hafjell något som märks tydligt på områdets höga standard. Sedan de olympiska spelen har Hafjell storsatsat på familjeområden och det finns mängder av aktiviteter såväl som i backarna som nere på marken.

I Hafjell finns också Norges bästa terrängpark Main Park som har rankats som topp 10 i hela världen av internationell media. För barnen finns den lite enklare terrängparken Frontyard for Kids där de minsta kan öva in sina första hopp. För de mer erfarna är Backyard en riktig upplevelse med mellanstora hopp och rails.

LÄS MER: Upptäck Hafjell med den unika 360-kameran som sänder live från backen!

6. KVITFJELL

6_kvitfjellFOTO: Kvitfjell
Kvitfjell är Hafjells systerort och ligger endast 30 minuter från OS-staden Lillehammer. Kvitfjell klassas ofta som en av Nordens bästa och är känt för sina breda gröna backar men också för sina svarta, olympiska branter, där de mer erfarna åkarna kan öva. Norges längsta svarta backe på hela 2 900 meter finns i Kvitfjell.

Här finns såväl ett rejält offpistområde för alla puderentusiaster som flera terrängparker och ett rejält tilltaget barnområde som gör Kvitfjell till ett klockrent för familjens alla viljor. Med ett och samma liftkort får du dessutom tillgång till åkning i systerorten Hafjell vilket ger inte mindre än 73 kilometer alpin pist att njuta av!

LÄS MER: Hitta de bästa paketen för hela familjens vinterresa på Kvitfjells hemsida!

Är du sugen på att åka till Norge i vinter? Då kan du med fördel gå in på Visit Norways sida. Där kan man få prisförslag, läsa mer om de olika orterna och boka sin resa.