8 saker Lasse Lagerbäck måste testa på i Norge

En av Sveriges främsta fotbollstränare genom tiderna – Lars Lagerbäck – drar västerut för att leda vårt grannland Norge till nya framgångar på planen. Men förutom att stirra på videos från fotbollsmatcher och gnugga taktik måste han ju faktiskt unna sig lite fritidsaktiviteter. Vad sägs om lite backhoppning i Holmenkollen, till exempel?

Upptäck Norge: Just nu finns mängder av kanonerbjudanden. Ta reda på mer om hur du slipper köa till lifterna – och knepet för att spara pengar när du bokar! (Annons från Visit Norway)

Den 1:a februari presenterades Lars Lagerbäck som ny förbundskapten för det norska herrlandslaget i fotboll. Han lämnar därmed jobbet som rådgivare för det svenska landslaget och får nu ett nytt land att lägga till på sitt CV. För att Lagerbäck ska få en så trevlig start som möjligt på sitt nya jobb har vi därför listat 8 saker han bara måste testa under sin tid i vårt kära grannland.

Häng med nu Lasse, här är sakerna du inte får missa i Norge!

1. Norrskenet

norrskenet
Lagerbäck är visserligen född i Katrineholm, men han är uppväxt norrut, i Ovansjö i Medelpad och han ger ett väldigt lugnt intryck i de flesta intervjuer han gör. Vi misstänker därför att Lasse skulle uppskatta lugnet den norska naturen kan erbjuda och en särskilt uppskattad del av detta är givetvis det magnifika norrskenet!

2. Gå på tur

utpatur
Att gå på tur är något som kommer med modersmjölken hos våra norska grannar. Efter en tuff match i kvalet kan det vara en god idé för Lagerbäck att slänga av sig tränaroverallen, snöra på sig ett par vandringskängor och bara kliva rakt ut i naturen.

3. Backhoppning i Holmenkollen

backhoppning_2
Okej, Lasse. Här kommer en riktig utmaning. Holmenkollbacken ligger drygt 370 meter över havet och erbjuder en lika mäktig som skräckinjagande utsikt. Det officiella rekordet i backen hålls av österrikaren Andreas Kofler som flög iväg hela 141 meter vid en tävling 2011…

4. Testa ”Pillans” guldbacke i Hafjell

…om backhoppning känns lite väl läskigt så kan kanske ett bra åk i de norska skidbackarna kännas mer rimligt. Varför inte passa på att göra om Pernilla Wibergs bragd från OS i Lillehammer 1994 och störta nerför backen i Hafjell där ”Pillan” plockade hem guldet i kombination. Kan du matcha Wibergs tid, Lasse?

5. Walk of Skam

Vi hoppas givetvis att det går bra på planen för Lagerbäck, men skulle det gå tungt finns en utmärkt möjlighet att kombinera skammen över en eventuell förlust med lite nutidshistoria. Oslo har nämligen släppt sin alldeles egna ”Walk of Skam”, baserat på den tokhyllade NRK-serien Skam där man besöka platser som är med i tv-serien.

6. Avnjuta en kulinarisk norsk lunch

matpakke2FOTO: Wikipedia Commons
Glöm stekiga luncher på lyxkrogar Lasse. I Norge inmundigar man sin lunch på kontoret i form av ett så kallat ”matpakke”. Det vill säga en hemmagjord i macka i matlåda. Perfekt när man i timmar måste nöta in en ny offsidefälla till mötet med Tyskland.

7. Höja ribban för tränarmodet

lasseluse
Lasse Lagerbäck har gjort sig känd som en fanbärare för det enkla tränarmodet, gärna i form av en ledig träningsoverall på bänken. Som ny förbundskapten för Norge, där tidigare en viss ”Drillo” briljerade i gummistövlar, hoppas vi att Lasse höjer ribban något men fortfarande slåss för den lediga stilen. Det givna klädesvalet? Givetvis en lusekofta!

8. Se VM 94-krönikan på världens nordligaste biograf

1994 är en klassisk sommar för alla svenskar, så även för Lasse Lagerbäck som var en del av den svenska ledarstaben vid bronsturneringen. För att få rätt känsla till det pågående VM-kvalet rekommenderar vi Lagerbäck att slå två flugor i en smäll. I Longyearbyen, på Svalbord finns världens nordligaste biograf. Vi rekommenderar Lasse att slå sig ner i salen, sätta på hjältesagan från 1994 på bioduken för att sedan stega ut och betrakta det mäktiga Norrskenet utanför dörren!

Upptäck Norge: Just nu finns mängder av kanonerbjudanden. Ta reda på mer om hur du slipper köa till lifterna – och knepet för att spara pengar när du bokar! (Annons från Visit Norway)