8 vinterfjordar som ser ut att komma från sagovärlden – men finns på riktigt

Norge är starkt förknippat med skidåkning och har skördat stora framgångar i såväl längdspåren som i slalombackarna. Därför är det första många tänker på när man talar om Norge just skidåkning. Det andra många får upp i huvudet är alla fjordar som finns i vårt grannland. Här har vi därför listat åtta fjordlandskap som känns som hämtade ur en sagovärld, men faktiskt finns på riktigt och där många också har en stark koppling till skidåkning.

Annons från Visit Norway:
Fjordarna och naturen i Norge står i sin klass för sig. Men i vårt grannland finns också mängder av skidorter som erbjuder fantastisk åkning i absolut världsklass. Läs mer här!

1. Ålesund – staden mellan två fjordar


Ålesund ligger insprängt mellan fjordarna Hjørund och Geiranger och brer ut sig över totalt sju öar där stadskärnan ligger på de två öarna Aspøya och Nørvøya. Stadens placering mitt i ett vattenlandskap omgivet av höga klippor gör att stadens känns som hämtad ur en sagovärld.

2. Nærøyfjorden


Står man i den norska byn Gudvangen och tittar ut mot dalgången kan man nästan tro att man befinner sig i en tavla. Byn ligger vid den 1,8 mil långa Nærøyfjorden som sedan 2005 är listad som ett av UNESCO:s världsarv.

3. Geirangerfjorden


Den 14:e juli 2005 blev Geirangerfjorden ett världsarv och det är inte svårt att förstå varför. Fjorden är en av Norges mest besökta turistmål. Fjorden ringlar sig dessutom genom fjällområdet Sunnmøre-alperna och många turister passar därför på att kombinera Norges kanske främsta kännetecken – skidåkning och natur.

4. Lyngenalperna


I norra Norge, nordost om Tromsö, ligger Lyngenalperna mellan Ullsfjorden och Lyngenfjorden. Det är ett populärt område för extremsportare och ses av många som ett av världens vackraste områden för toppturer på skidor. Och utsikten kan man väl knappast klaga på?

5. Hardangerfjorden


Världens fjärde längsta fjord och Norges längsta är Hardangerfjorden. Den sträcker sig från Atlanten till Hardangervidda. I direkt närhet till fjorden ligger Ringedalsvatnet i Odda där den spektakulära klippformationen Trolltunga återfinns.

6. Reinefjorden

6_reinefjorden
Långt norrut i Norge ligger Reinefjorden som bjuder på en spektakulär natur och där de boende sannerligen aldrig någonsin kan klaga på varken utsikt eller närheten till vattnet.

7. Ersfjorden


Nordnorges största stad Tromsö är också en av världens största städer norr om polcirkeln och ligger i en fantastiskt vacker miljö. I området finns också den sju kilometer långa Ersfjorden. Området runt Tromsö har också hyllats av skidentusiaster som en av de absolut vackraste platserna i världen att åka skidor på.

8. Storfjorden


Mitt i det skidparadis som kallas Fjord Norge finns inte bara Norges mest snösäkra terräng utan också en rad vackra fjordar. En av dessa är den mäktiga Storfjorden som är 11 mil lång och med det Norges femte längsta. Runt fjorden tornar berg på mellan 500 och 800 meter upp sig och erbjuder en mäktig kuliss längs fjordens ringlande väg ut i Atlanten.

Annons från Visit Norway:
Fjordarna och naturen i Norge står i sin klass för sig. Men i vårt grannland finns också mängder av skidorter som erbjuder fantastisk åkning i absolut världsklass. Läs mer här!