9 galet branta backar som får mig att slita fram skidorna

Det är med en mix av skräck och glädje man tar sig an de här backarna. Vissa pistade – andra i omarkerad terräng.
Skaran åkare som kan stoltsera med att ha åkt allihop är få. En utmaning? Visst, kör hårt, men kom ihåg att slipa stålkanterna bara.

Annons från Visit Norway:
Sugen på att kasta dig utför en backe och njuta av skidåkning i absolut världsklass? I Norge finns mängder av skidorter som erbjuder helt fantastisk åkning. Läs mer här!

1. The Harakiri, Mayrhofen, Österrike
Låt er inte luras. I videon ser det ganska lätt ut, men vi lovar att upplevelsen är annorlunda när man står vid kanten och ska kasta sig ut för en av världens brantaste pistade backar.

Den här bilden är gör nog ”The Harakiri” mer rättvisa. Man pratar om att backen lutar 78% – vilket är en benämning vana skidåkare använder för att beskriva en backes lutning. Gå in med inställningen att den är fruktansvärt brant bara.
mayrhofen_harakiri-piste_1FOTO: Wikimedia commons

2. Chocken, Idrefjäll, Sverige
Har tillsammans med ”Väggen och ”Rännan” fört kampen ”Sveriges brantaste backe”. Vilken backe som vinner beror nog på vem man frågar – men Idre själva kallar dock backen för Nordens brantaste med sina 48 grader i lutning. Chocken får hur som helst de flesta att tänka både en och två gånger innan man vinklar upp laggen.
chockenFOTO: Youtube

3. Väggen, Sälen, Sverige
Var länge ett vattenhål för speed ski-entusiaster. Inte helt otippat då backen kan stoltsera med 45 graders lutning och därmed en fartupplevelse på skidor som är svårlagen – särskilt i Sverige.
ska%cc%88rmavbild-2016-09-09-kl-17-07-34FOTO: Youtube

4. Kill the banker, Revelstoke, Kanada
Ska tydligen inte bara vara brant – utan också väldigt ”rolig”. Om man nu tycker att kasta sig ned för ett stup är ”roligt”.
Här snackar vi skidåkning med hög svårighetsgrad! I klippet nedan ser man åkare ta sig an ”Kill the banker” efter en snöstorm – 30 centimeter nysnö och puder upp till midjan. Så här vill man ha det varje dag.

5. Le Mur, Avoriaz, Frankrike
Kallas för ”Den schweiziska väggen” trots att Avoriaz ligger i Frankrike. Den här busen är själva sinnebilden av en svart pist. När det lutar över 50 grader spelar det ingen roll hur välpreparerat det är. Håll i dig i stavarna.
mur

6. Christmas Chute, Alyeska Resort, Girdwood, Alaska, USA.
Det är brant. Riktigt brant. Och det är trångt. Riktigt trångt. Tänk dig en 800 meter lång vägg som du ska åka skidor ned för bara.

7. Olympiabakken, Kvitfjell, Norge
Backen är legendarisk för många svenskar då detta var en av backarna Pernilla Wiberg grundlade sitt OS-guld i kombination, under Lillehammer 1994. Det nedre partiet är riktigt klurigt och mycket brantare än vad man anar. Se det historiska störtloppsåket här!

8. L’Aiguille Rouge, Les Arcs, Frankrike
”Den röda nålen” är själva höjdpunkten och stoltheten för skidorten Les Arcs. Backen i sig beskrivs som riktigt tuff att bemästra och man behöver sina timmar på skidor för att ta sig ned någorlunda kontrollerat.
agiollesFOTO: Wikimedia commons

9. Blow Hole, Whistler, Kanada
Är enligt vissa det brantaste ”inboundsåket”, det vill säga inom markeringarna, i världen. Står man på toppen av glaciären och stirrar ned i ”blåshålet” lär man nog tänka efter en och två gånger innan man kastar sig ut. Lutar cirka 55 grader men i den brantaste instegen känns det mer eller mindre som fritt fall. Som referens brukar man prata om att snö inte fäster om det lutar mer än 60-65 grader. Sant eller falskt? Pröva.
FOTO: Youtube

Annons från Visit Norway:
Sugen på att kasta dig utför en backe och njuta av skidåkning i absolut världsklass? I Norge finns mängder av skidorter som erbjuder helt fantastisk åkning. Läs mer här!