Fem klassiska skidspurter vi aldrig glömmer

Skidåkning är en sport som ligger många svenskar varmt om hjärtat. Genom åren har vi bjudits på många klassiska uppgörelser ända in på mållinjen. Här är fem spurter som har gått till historien och som ingen skidälskare någonsin kommer glömma.

I de norska skidparadisen kan man ofta kombinera grym utförsåkning med förstklassig längd. På Visit Norways hemsida kan man läsa mer och boka sin resa redan idag. (Annons från Visit Norway)

1. Marit Björgrens Comeback 2016

Björgren är verkligen en av de absolut största skidstjärnorna genom tiderna. Under 2015 och merparten av 2016 var hon borta från tävling eftersom hon väntade barn. I oktober 2016 var det så dags för comeback i Beitosprinten på 10 kilometer. Hur det gick? Björgren tog såklart hem det med en storstilad avslutning.

2. Charlotte Kallas otroliga upphämtning i OS i Sotji 2014

Stafetten i OS är nog bland det mest spännande som finns inom sporten. Nation ställs mot nation med de bästa skidåkarna som landet kan ställa upp med. I denna video ser vi en Charlotte Kalla i toppform spurta hem ett efterlängtat OS-guld till Sverige. När vi kommer in i klippet håller Kalla på att hämta upp ett stort försprång som de andra åkarna har. Avslutningen är inget annat än en bragd!

3. Northug mot Halvarsson i VM i Falun 2015

Sverige och Norge har gått många klassiska kamper i skidåkning. Rivaliteten är stor och loppen föls av många skidintresserade i bägge länder. Denna uppgörelse är en riktig nagelbitare, när två av ländernas absolut främsta gör upp i en fantastisk spurt som kommer att gå till historien som en riktig klassiker!

Svenska skidorter i all ära – nu finns ett kanonerbjudande på att åka till Norge på skidsemester. Klicka på länken för att läsa mer om de olika paketen. (Annons från Visit Norway)

4. Hellners utklassning i Holmenkollen

De senaste åren har Sverige fått fram några riktigt vassa sprintåkare. En av dem är Marcus Hellner. I detta minnesvärda lopp krossar han det norska motståndet i en helt överlägsen stil. Inte nog med att han slår norrmännen på fingrarna – han gör det i det norska skidmeccat Holmenkollen. En fin stund i svensk skidhistoria.

5. Björn Dählie vinner på målfoto i VM i Falun 1993

Björn Dählie och Vladimir Smirnov var två av de absolut största på sin tid. I VM i Sverige 1993 var allt upplagt för en superkamp mellan dessa giganter. Och vilken kamp det blev! De båda går sida vid sida under hela loppet och vägrar att ge sig. Till slut krävs målfoto för att avgöra vem som tar hem guldet. Mer spännande än så här blir det inte i sportsammanhang!

I de norska skidparadisen kan man ofta kombinera grym utförsåkning med förstklassig längd. På Visit Norways hemsida kan man läsa mer och boka sin resa redan idag. (Annons från Visit Norway)