Här är 6 klockrena platser att åka skidor på i vinter

Skidsäsongen är på ingång. Och alla riktiga skidälskare bara längtar efter att få snöra på sig pjäxorna. Här listar vi sex grymma norska orter att åka skidor på i vinter.

Skidsäsongen är snart här och för den som vill säkra sin skidsemester finns det anledning att gå in på Visit Norways hemsida. Här kan man läsa mer och välja sin egen norska vinterpärla.

1. Hafjell

hafjell_park_1200x630
Foto:Hafjell

Den som inte nöjer sig med något annat än det bästa kan med fördel välja att åka på skidsemester till Hafjell. Orten stod värd för två alpina grenar under OS i Lillehammer 1994. Sedan dess har orten satsat stort på familjer och numera hittar man något för både nybörjaren och proffset. Det bästa? Orten ligger bara fem timmar från Göteborg.

2. Kvitfjell

kvitfjell_sol_1200x630
Foto:Kvitfjell

Bara en kort biltur från Hafjell ligger Kvitfjell. De två orterna har i dag slagits ihop till en och gratisbussar avgår mellan byarna dagligen. Kvitfjell har Nordens mest preparerade och häftigaste backar. Dessutom har skidorten blivit barnens stora favorit, mycket tack vare det populära ”Snörövarlandet”

3. Skeikampen

skeikampen_backe_1200x630
Foto:Skeikampen

För den som vill ha det så bekvämt som möjligt på sin resa är Skeikampen ett bra alternativ. Där bor man i moderna stugor eller lägenheter precis intill backen. Och är man trött efter en lång dag i backen kan man koppla av i spa- och relaxavdelningen. Men tro inte att skidåkningen fått ge vika för bekvämlighet – orten har ett komplett skidsystem som passar alla nivåer.

4. Geilo

geilo_par_1200x630
Foto:Innovation Norway

Bara ett par timmar från Oslo hittar man denna pärla. Geilo har en riktig Alpkänsla och det är lätt att tro att man befinner sig i Italien eller Schweiz. Med 39 nedfarter och 55 mil skidspår är det lätt att hitta något för alla på orten. Och för den som vill unna sig lite lyx finns massor av bra restauranger och butiker nere i byn.

5. Norefjell

norefjell_skymning_1200x630
Foto: Arvid Nilsson

Tre nästan omöjliga backar och en terrängpark utöver det vanliga. Det är lätt att stirra sig blind på Norefjells utbud av adrenalinhöjare. Men här finns också ett populärt barnområde och flera snällare nedfarter för den som vill ta det lite lugnare. Den som inte nöjer sig med grym skidåkningen kan besöka Norefjell ski och spa – ett av Norges bästa spa.

6. Stranda

stranda-solstol_1200x630
Foto: Haavard Myklebust

En vackrare skidanläggning än den i Stranda är svår att hitta. Här åker man i bländvita fjäll som störtar rakt ner i den vackra blå fjorden. I den toppmoderna anläggningen tar man sig smidigt runt bland ortens många nedfarter. Dessutom ligger orten nära flera andra skidanläggningar som man får tillgång till via ”Alpepasset”.

Den som vill säkra skidsemestern kan med fördel kika in på Visit Norways hemsida redan nu. Här kan man läsa mer om alla orterna, få prisförslag och boka sin resa.