Här är sju vinteridrottare som förändrade sin sport för alltid

Det finns gott om duktiga idrottare i världen. Men det är bara ett fåtal som når upp till den där riktiga legendstatusen. Här är sju vinterstjärnor som hade det lilla extra – och förändrade sporten för alltid.

Annons från Visit Norway:
Sugen på att kasta dig ut i backarna och njuta av skidåkning i absolut världsklass? I Norge finns mängder av skidanläggningar i absolut högsta klass. Här kan man ta reda på mer och boka sin vinterresa!

1. Ingemar Stenmark

stenmark_1200x630

En av Sveriges absolut största idrottsmän genom tiderna, alla kategorier. När han åkte skidor stod Sverige still och han var även extremt populär utanför landets gränser. Efter att ”Stenis” vunnit sin tredje raka totala världscuptitel fick resten av skidvärlden nog – man ändrade helt enkelt reglerna för att de andra skulle ha en chans.

2. Marit Björgren

bjorgren_1200x630

Den dominans de norska skiddamerna har visat upp de senaste åren saknar motstycke i skidvärlden. Björgren var länge det stora affischnamnet och hennes framgångar har bidragit starkt till att upprätthålla den norska dominansen på damsidan. I VM 2015 blev hon dessutom historisk när hon vann sin 32:a mästerskapsmedalj. Flest av alla längdskidlöpare någonsin.

3. Björn Dählie

dahlie

Den stora giganten på herrsidan i Norge med hela åtta OS-guld och fyra silver under 90-talet. Under den här tiden lades grunden för det som i dag är känt som det norska skidundret och Dählie var den klarast lysande stjärnan.

4. Gunde Svan

gunde_1200x630

Gunde Svans bidrag till skidåkningen går inte att överskatta – svensken är en av de mest framgångsrika genom tiderna. Men han är nästan lika känd för sina innovationer. Den kreative Svan låg alltid i framkant när det gällde materialet och flera gånger kom han med egna kreationer som snabbt blev populära hos konkurrenterna.

5. Jan Boklöv

boklov

Den svenska backhoppningens största namn, Jan Boklöv, har som bäst en artondeplats i olympiska spel. Men Boklövs bidrag till sporten är ändå gigantiskt. 1985 introducerade han V-stilen som revolutionerade sporten helt. Med det nya sättet blev hoppen mycket längre än tidigare och sedan dess dominerar V-stilen totalt.

6. Terje Haakonsen

terje_haakonsen

”Katten” från Telemark i Norge är tidernas odiskutabelt största, mest inflytelserika och bästa, snowboardåkare. En legend redan under sin livsstid som i princip varit med sedan sportens födelse och fortfarande, nästan 20 år senare, står på toppen.

7. Lindsey Vonn

lindsey_vonn

Amerikanskan har varit helt outstanding i damernas alpin under en lång tid. Trots stora skadeproblem blev hon tidigare i år historisk när hon vann sin 20:e cuptitel i världscupen – och petade Ingemar Stenmark från tronen.

Annons från Visit Norway:
Sugen på att kasta dig ut i backarna och njuta av skidåkning i absolut världsklass? I Norge finns mängder av skidanläggningar i absolut högsta klass. Här kan man ta reda på mer och boka sin vinterresa!