Svenska skidguiden: ”Det här är den bästa skidorten i världen”

Han har åkt skidor i hela världen. Sedan elva år tillbaka jobbar han som guide i norska skidorten Stranda. Här avslöjar Oscar Almgren varför orten slår allting som han har testat.

Här kan du läsa allt om vad Stranda, Ski Fjord Norway och dess omgivningar har att erbjuda. Allt från grymma familjebackar till pudersnö och toppturer. Klicka här för att få veta mer.

Det började med att Oscar Almgren åkte till Stranda för att jobba i ”skidpatrullen”. Men när han kom dit upptäckte han genast ortens potential. År 2005 bestämde han sig för att starta egna guidade turer.

– Stranda har alla delarna som behövs. Det finns bra med snö, otroliga vyer med fjäll och bra infrastruktur, säger Oscar Almgren.

stranda_backe
Foto: Haavard Myklebust

Just naturen är något Almgren återkommer till. I Stranda åker besökarna i välpreparerade nedfarter som störtar rakt ned i de blå fjordarna. Dessutom har orten backar som passar alla nivåer, så att hela familjen kan hitta något som passar.

– Det är något av det bästa med orten. Det finns en väldigt varierad skidåkning som gör att den funkar för alla, säger Oscar Almgren.

Stranda har länge varit ett känt resmål för svenskar. Förr i tiden annonserades orten i alla de största skidtidningar och man träffade nästan bara svenskar på området. Även i dag är orten populärt bland svenskar och besökarna från förr har hittat tillbaka.

– Samma personer som åkte hit med kompisarna för 10-15 år sedan kommer hit även idag. Men nu tar de med sig familjen i stället, berättar Oscar Almgren.

Om man jämför med svenska fjäll finns det många fördelar i Stranda, säger Almgren. Utöver den fantastiska naturen så är orten även en av de snösäkraste i hela Norden. Dessutom är det lätt att ta sig överallt och det finns bra boende i olika klasser.

– Det finns allt från enkla hytter till lyxhotell där kändisar brukar bo när de är här, säger Oscar Almgren.

stranda_champagne
Foto: Haavard Myklebust

Man kan lugnt säga att han har sett det mesta i skidväg. Ändå tycker han inte att det finns något som slår Stranda på grund av variationen på orten. Den som vill kan hitta helt unik off pist-åkning och den som hellre vill gå på tur kan vandra i flera dagar utan att se en annan människa.

– Det är en sådan helhetsupplevelse. Naturupplevelserna, snösäkerheten och de smidiga bilvägarna. Den kombinationen finns nog inte någon annanstans, säger Oscar Almgren.

Stranda är med all rätt en av Norges mest älskade skidorter. På Visit Norways hemsida kan du läsa mer om orten, få prisförslag och aktuella erbjudanden. Ta reda på mer här!

…Stranda är inte den enda norska skidorten som erbjuder riktigt grym skidåkning. Här kan du läsa mer om de andra skidorterna, få prisförslag och hitta aktuella erbjudanden.