Svenska skidgurun: 3 klockrena anledningar till att semestra i Norge i vinter

De svenska vintrarna är inte vad de brukade vara. Därför väljer många svenskar att åka till vårt västra grannland på skidsemester. Det finns flera anledningar att åka till Norge – här är skidgurun Oscar Almgrens tre främsta.

Vill du upptäcka Norges grymma skidorter på egen hand? Då kan du gå in på Visit Norways hemsida och läsa mer om de olika orterna, se aktuella erbjudanden och boka din resa redan nu.

1. Naturupplevelsen
Man behöver inte åka långt för att få en exotisk skidupplevelse. I Norge finns flera skidanläggningar som erbjuder otroliga naturupplevelser i samband med grym skidåkning. Till exempel kan man åka i backar som störtar rakt ner i blå fjordar i orten Stranda.

– Naturupplevelserna är helt magiska. En sådan fin skidåkning kombinerat med den otroliga utsikten är det inte mycket som slår, säger Oscar Almgren som jobbat på orten i över tio år.

stranda_natur
Foto: Haavard Myklebust


2. Snösäkerheten

För den som är trött på det osäkra snöläget i Sverige kan Norge vara ett väldigt bra alternativ. På grund av golfströmmen som driver in vindar från Atlanten tvingas luften upp över bergen. Där kyls den ned och faller i form av nederbörd. Därför har Norge ett både regnigare och mer snörikt klimat i Sverige. I många orter räknar man med snö från november till maj.

– Det är ett helt annat klimat här och det är inte direkt svårt att hitta snö. Dessutom blir det sällan lika kallt, det håller sig ofta runt minus fem, säger Oscar Almgren.

3. Lugnet

Skidsemestrar är ofta koncentrerade till påsk- och sportlov. Det betyder att man får trängas med alla andra skidsugna svenskar. I Norge ligger inte loven på samma veckor som här och därför är det ofta gott om plats i backarna just då. En grym chans för den som vill ta sig tid att njuta på skidresan.

– Vi har en del gäster från Mellaneuropa och just lugnet är det första de brukar kommentera. Man kan gå på tur i flera dagar här utan att träffa en annan person, säger Oscar Almgren.

Vill du upptäcka Norges grymma skidorter på egen hand? Då kan du gå in på Visit Norways hemsida och läsa mer om de olika orterna, se aktuella erbjudanden och boka din resa redan nu.