Torgny Mogren stormar mot guld – då chockas alla av vem som dyker upp bakom

Bland det mest klassiska i samband med de olympiska vinterspelen är skidstafetten. Och OS i Calgary 1988 var sannerligen inget undantag. Speciellt inte för svensk del.

Sugen på att kasta dig ut i skidspåren och njuta av skidåkning i absolut världsklass? Här kan man ta reda på mer och boka sin vinterresa till Norge! (Annons från Visit Norway)

Spelen i kanadensiska Calgary hade inte varit någon större framgång för det svenska skidlandslaget. En av lagets största stjärnor, Gunde Svan, hade varit hängig och som bäst bara mäktat med en 13:e plats i de individuella loppen.

Nu ställdes allt hopp till den stundande stafetten och förhoppningarna var höga. Fyra år tidigare, vid spelen i Sarajevo, hade Sverige sopat hem guldet och laget som nu skulle ge sig ut i spåren var nästan detsamma. Den enda skillnaden var att Jan Ottosson, Thomas Wassberg och Gunde Svan nu hade med sig Torgny Mogren i stället för Benny Kohlberg som varit med fyra år tidigare.

Gunde Svan ville gärna inte ta den sista sträckan utan lotten föll i stället på en blott 24 år ung Mogren. Och det skulle visa sig vara ett bra upplägg. Gunde, som körde näst sista sträckan, drev upp ett högt tempo och kunde skicka ut Mogren på sista sträckan med ett rejält försprång. Det var då det otroliga hände.

Medan Torgny kämpar mot mål dyker plötsligt en skidåkare utan nummerlapp upp i rusande fart bakom honom. Vem det var? Gunde Svan. Han var så fokuserad på att laget skulle vinna att han helt enkelt kastat sig ut i spåren igen för att åka bakom sin lagkamrat och peppa honom den sista biten. Väl i ryggen på Mogren skriker sedan Gunde vad som sedan dess blivit en modern klassiker: ”Du får vila sen!”

Med Gundes peppande ord i ryggen körde sedan också Torgny Mogren hem guldet till Sverige. Se och njut av en riktig skidklassiker i spelaren här under!

Sugen på att kasta dig ut i skidspåren och njuta av skidåkning i absolut världsklass? Här kan man ta reda på mer och boka sin vinterresa till Norge! (Annons från Visit Norway)